Nieuws
door TechniShow Magazine

ASML op weg naar nieuw recordjaar

5 augustus 2016

Het gaat goed met ASML. De chipmachineproducent stevent af op een nieuw recordjaar. De omzet in het tweede kwartaal was nog beter dan de cijfers van vorig jaar. In totaal was de omzet in het tweede kwartaal €1,74 mrd.

 

Voor het derde kwartaal verwacht ASML opnieuw een omzet van €1,7 mrd. Het bedrijf uit Veldhoven maakte ook bekend dat vier nieuwe EUV-systemen zijn besteld. Dat brengt het totaal op tien, met een gezamenlijke waarde van €1 mrd. In de tweede helft van het jaar verwacht ASML nog meer opdrachten voor EUV-systemen binnen te halen.

De EUV-machines zijn zeer geavanceerde systemen om chips te maken, waarbij gebruik wordt gemaakt van extreem ultraviolet licht met een zeer korte golflengte. Daardoor zijn de technici van ASML in staat chips nog kleiner en nauwkeuriger te maken. De ontwikkeling van de EUV-systemen liep afgelopen jaren enkele keren vertraging op.

De orderportefeuille van ASML nam afgelopen half jaar met bijna €200 mln toe. Begin deze maand had het bedrijf voor €3,4 mrd aan orders in zijn boeken staan. Rond de jaarwisseling was het orderboek goed voor €3,2 mrd