Nieuws
door TechniShow Magazine

Choreografie met 2.000 robots in autofabriek Seat

16 mei 2018

2.000 mechanische armen werken synchroon en hanteren dagelijks tot 2.300 delen in de autofabriek van Seat in Martorell. Hun capaciteiten omvatten het lassen van onderdelen, monteren van autodeuren en het meten van de geometrie van het chassis. In onderstaande video zijn de robotbewegingen samengebracht in een vloeiende choreografie.

Bij het produceren van een auto komt veel kijken. Het geautomatiseerde productieproces heeft veel weg van een gecompliceerde dansroutine. Bij Seat begint de show elke dag om 5 uur 's ochtends in de plaatwerkfabriek in Martorell, wanneer 2.000 robots en 1.700 fabrieksarbeiders gezamenlijk beginnen met het produceren van een carrosserie in iets meer dan een minuut. Dit is hoe de Industry 4.0 choreografie wordt uitgevoerd:

- 2.000 robots dansen eindeloos

2.000 robots werken synchroon om tot 2.300 onderdelen per dag te verwerken. Ze werken 24 uur per dag in harmonie en zijn continu in beweging. Hun capaciteiten omvatten het lassen van verschillende onderdelen, het assembleren van autodeuren en het verifiëren van de geometrie van het chassis met precisiemeetinstrumenten.

- Mechanische dansers van verschillende merken

Deze dansgroep bestaat uit verschillende soorten mechanische dansers. De kleinste robots staan iets meer dan een meter hoog, terwijl de grootste tot zes meter reiken. Sommige zijn uitgerust met grijpers en andere met sensoren. Hun belangrijkste gemeenschappelijke kenmerk is dat ze lichtgewicht en veelzijdig zijn, en de grootste robots kunnen tot 700 kg aan massa handelen.

- 720° pirouettes

De meeste robots hebben zes assen, een kenmerk waarmee ze talloze combinaties van bewegingen kunnen uitvoeren, inclusief verticaal, horizontaal op rails en roterend tot 720°. Wanneer ze beginnen te dansen, kan elke robot elke dag tot 16.000 puntlassen maken op onderdelen van toekomstige auto's.

- Dirigenten coördineren robotbewegingen

Een team van 390 mensen houdt de behoeften van de faciliteiten in de gaten en zorgt voor de juiste werking van de robots. Vanuit de controlekamer monitoren ze in real-time de omstandigheden van de installaties en hun coördinatie met de rest van de werknemers.

- Precisie tot op twee tienden van een millimeter

Geleid door de gechoreografeerde routine van de vierde industriële revolutie, ontlasten de robots niet alleen hun vlees- en bloedcollega's van al het repetitieve werk en zwaar tillen, maar ze voeren ook steeds geavanceerdere functies uit. Ze dragen tijdens de productie onderdelen van de ene locatie naar de andere over en kunnen deze onderdelen dankzij hun meetsensoren lassen, vastbouten, lijmen of mogelijke afwijkingen van maximaal twee tienden van een millimeter meten.

- Gelijktijdig met fabrieksarbeiders

Om de Industry 4.0-choreografie te voltooien, voegen de dansende robots zich bij de inspanningen van de werknemers. De eindverificaties worden altijd uitgevoerd door de fabrieksarbeiders. Mensen en machines samen kunnen elke 68 seconden een carrosserie samenstellen.