Productnieuws
door TechniShow Magazine

Dimatec breidt buigafdeling uit met Ermak kantpers

24 mei 2016

De Belgische toeleverancier Dimatec heeft de buigafdeling, bestaande uit Amada kantpersen, uitgebreid met een 260 tons – 2,6 meter Ermak Speedbend kantpers.

 

Het feit dat de Ermak standaard zeer compleet werd geleverd met ondermeer een bombeerinrichting, de tooling snel gewisseld kan worden en de know-how en service support van leverancier Landré, waren doorslaggevende punten voor Dimatec. Concurrerend geprijsde kantbanken worden aangeboden door verschillende machinehandelaren maar, “Je kunt beter kopen bij een bedrijf met kennis van plaatbewerkingstechnologie”, is de ervaring van directeur Dirk Matthijs.

Dimatec beschikt als algemeen toeleverancier over een uitgebreid machinepark waaronder een Mazak fiberlaser, een Trumpf ponsmachine, 3 Amada HFB kantpersen, 3D buizen buigmachine, 3D draad buigen, zaagautomaat en een 5-assig bewerkingscentrum. Een kantpers met wat meer tonnage stond nog op het wensenlijstje van Dimatec.

 

Ermak Speedbend 2,6 / 260

“De Ermak machines hebben een aangenaam prijskaartje en zijn zeer goed werkbaar, maar naar onze maatstaven wel wat eenvoudiger afgewerkt. De machines worden standaard wel zeer compleet uitgevoerd, met ondermeer geïntegreerde bombering, 6 gestuurde assen (Y1, Y2, X, R, Z1 en Z2), een DA66T Delem besturing en lasersafe vingerbeveiliging. Wij zetten de Ermak Speedbend 2,6/260 veelal in voor de tonnage intensieve bewerkingen, waaronder doordrukkingen in RVS plaatmateriaal en Z- en radius-buigbewerkingen”, licht productie manager Dimitri Van Vaerenbergh van Dimatec toe.

 

Uitbreiding buigafdeling

Dimatec beschikt over een drietal jonge Amada HFB kantpersen, die de toeleverancier inzet voor dun plaatwerk. Op de buigafdeling had Dimatec echter ook nog een zwaardere kantpers nodig. “Landré stelde ons de Ermak Speedbend kantpers voor, die door het ingebouwde bombeersysteem een grote ondertafel heeft, waar met een aangepast hulpstuk de matrijs makkelijk en snel kan worden gewisseld”, laat Van Vaerenbergh zien.

 

Snel en eenvoudig te programmeren

Van Vaerenbergh: “Wij programmeren alles aan de kantpers. Meestal gaat dat om kleine aantallen. Dan is een besturing in eigen taal die je makkelijk en snel kan programmeren wel een must. De Delem DA-66T met touch screen bediening is zo’n besturing. Omdat alle gereedschappen al in de database zitten, je alle assen en bombering in kunt stellen en zowel ieder onderdeel als de hele buigvolgorde op het beeldscherm grafisch worden weergegeven, is deze machine snel en eenvoudig te programmeren.”

 

Gelijke buighoek over volle buiglengte

“Omdat op onze andere kantpersen een bombeersysteem ontbreekt, is bij lange stukken de buighoek niet over de volle buiglengte gelijk, vooral bij wisselende diktes en materiaalsoorten. De Ermak Speedbend is standaard voorzien van een bombeersysteem en kent dat risico minder. Wel doen we bij iedere proef en random tijdens de productie een hoekmeting. Op dat punt zet de Ermak onze andere kantpersen werkeloos”, besluit Van Vaerenbergh.