Nieuws
door TechniShow Magazine

FMI Instrumed gaat als eerste titanium implantaten seriematig printen

30 maart 2016

FMI Instrumed in Schiedam is één van de eerste bedrijven in de Benelux die seriematig orthopedische implantaten uit titanium gaat produceren met een metaal 3D printer. Daarvoor heeft deze fijnmechanische toeleverancier geïnvesteerd in een Concept Laser M2 Dual Laser metaalprinter met QM kwaliteitsmonitoring systemen.

 

FMI Instrumed wil daarmee haar competenties uitbreiden door nieuwe typen implantaten te vervaardigen die met de huidige CNC technologie niet gemaakt kunnen worden. Met metaal 3D printtechnologie gaat FMI ondermeer implantaten met poreuze structuren en componenten maken die met de huidige CNC technologie niet maakbaar zijn. FMI Instrumed heeft als participant in AddLab 3 jaar ervaring en kennis op kunnen bouwen op het gebied van metaal 3D printen en neemt met de investering in de Concept Laser metaalprinter als eerste de stap naar serieproductie, geïntegreerd in het productieproces.

 

Machinepark

FMI Instrumed levert als approved supplier medische implantaten aan Europese en Amerikaanse OEM-ers. Het bedrijf beschikt daarvoor over een geavanceerd machinepark voor de fijnmechanische verspanende bewerkingen, waarbij kennis van de maakbaarheid hun belangrijkste toegevoegde waarde is. Metaal 3D printen wordt daar nu als extra competentie aan toegevoegd. Met alle faciliteiten voor fijnmechanische bewerkingen en oppervlakte bewerking in eigen huis is FMI in staat ook alle nabewerkingen zelf uit te voeren.

FMI Instrumed werkt momenteel aan het vastleggen van alle processtappen, om binnen enkele maanden met een gevalideerd proces de markt op te kunnen gaan. De Concept Laser M2 Dual laser metaalprinter is geleverd door Landré in Vianen, die tevens de service support zal uitvoeren.