Productnieuws
door TechniShow Magazine

Heidenhain lanceert hoekmeetmodule met geïntegreerde aandrijving

19 april 2016

Heidenhain heeft modules ontwikkeld die een zeer nauwkeurig hoekmeetsysteem en precisielagers combineren met een geïntegreerde torque-motor. Daarmee vormen deze modules een echt alternatief voor lucht gelagerde systemen als het gaat om reproduceerbaarheid.

 

De integratie van een torque-motor met heel weinig cogging is een onderdeel van de ontwikkeling van dit concept. De modules zijn compact en opgebouwd met componenten die volledig op elkaar zijn afgestemd en zijn samengesteld voor veeleisende toepassingen op het gebied van aandrijving en nauwkeurige geleiding.

De grote stijfheid en de zeer nauwkeurige lagers zijn kenmerken van de Heidenhain hoekmeetmodules. Het lage en zeer constante wrijvingskoppel maakt gelijkmatige draaibewegingen mogelijk. De combinatie met de bijzondere torque-motor resulteert in een extreem gelijkmatige rondloop, die niet verstoord wordt door storende cogging of dwarskrachten. Het systeem is compact en heeft een geringe inbouwhoogte. Door de hoge stijfheid blijft de nauwkeurigheid behouden, ook bij wisselende belastingen.

 

Metrologie

Vooral bij toepassingen in de metrologie en in de semi-conductorindustrie komen de hoge resolutie en de beste herhalingsnauwkeurigheid bij wisselende temperaturen helemaal tot hun recht.

De modules met de geïntegreerde aandrijving zorgen er ook voor dat de designfase mede door de hoge integratiegraad van de module verkort wordt en dat de montage ongecompliceerd is. In plaats van diverse verschillende onderdelen, hebben ontwikkelaars nu één complete unit met vooraf bekende eigenschappen en specificaties beschikbaar. Ook levert dit voordelen op tijdens de testfase van de totale installatie waarin de modules worden toegepast.

Overigens is het heel goed mogelijk om al vooraf rekening te houden met de specifieke eisen van de individuele toepassing van de modules. Daarbij vormen de AccurET controllers van Etel samen met de meetmodules van Heidenhain een ideale combinatie als het gaat om goede prestaties, dynamiek en positiestabiliteit.

 

 

Gerelateerde bedrijven

Bekijk alle leden