Productnieuws
door TechniShow Magazine

HSM Advisor brengt Nederlandse versie Pro NL software voor CNC verspaners

23 september 2020

Met het HSM Advisor Pro softwareprogramma, kunnen snel betrouwbare snijgegevens worden bepaald, voor de bewerking van talloze soorten staal, zoals aluminium, RVS, titanium. Het kost meer tijd om deze gegevens te moeten opzoeken in documentatie van de gereedschapsmerken, circulerende lijsten in de werkplaats of met de diverse leverancier apps en eventueel nog een telefoontje naar de vertegenwoordiger.

 

Met enkele klikken volgt nu het advies voor de snijsnelheid en voeding/aanzet bij een instelling voor een verspaningssnede. Ook kan de CNC verspaner eigen ervaring met zijn machines eenvoudig vastleggen, zodat alle data structureel op één werkplek of op een netwerklocatie beschikbaar is. Voor beginnende frezers of draaiers een uitkomst om veilig een frees-, boor-, tap-, of draaibewerking et cetera uit te kunnen voeren.

Verder is het mogelijk om voor elk type of merk gereedschap een eigen snijtabel of het resultaat met een geselecteerde praktijksnede, op te slaan. Hiermee kunnen de tool prestaties achteraf beter worden beoordeeld. Vaak zien we dat de verstrekte verkoopinformatie onderling verschilt, door commerciële type aanduidingen of beperkte materiaalsoort opgave en/of weergave van test resultaten.

Met de HSM Advisor Pro blijft zo de kennis binnen het bedrijf behouden, kan dit door collega’s worden gedeeld en is de kwaliteit van deze informatie beter te borgen. Ook is dit programma een goed leermiddel, omdat het de effecten van de gemaakte keuzes in de parameters voor de verspaning, zo helder zichtbaar maakt.

De adviezen voor “High Speed Milling” zijn hiervan een voorbeeld, omdat deze ook goed vergelijkbaar zijn in de uitkomsten. Deze HSM-techniek is mogelijk voor freesbewerkingen waarbij radiale of axiale spaanverdunning optreedt. Zo leer je met de behaalde spaanvolumes, productiever te zijn en deze soms met wel 40% op te voeren.

Voor overbelasting of breuk van (dure) snijkanten tijdens de verspaning, wordt vooraf gewaarschuwd. Hierbij wordt gerekend met de mechanische sterkte van de frees, door hiervan de maximale afbuiging/doorbuiging en koppel in kengetallen vast te leggen. Ook machinelimieten worden verrekend, op basis van het werkelijke vermogensdiagram van de hoofdspil aandrijving, het maximum toerental en de voeding.

Verder is er een handige functie voor het beheren van de voorraad tools in gereedschapskasten aanwezig en kan een besteladvies worden gemaakt bij een tekort en hiervan de aflevering worden bewaakt.

De HSMAdvisor software is door een Canadese ontwikkelaar in 2012 gelanceerd en nu geïntroduceerd in Nederland en België in een exclusieve NL-versie, incl. onze nieuwe “CNC Verspaners HSM Gids” als handleiding.