Nieuws
door TechniShow Magazine

Juryrapport TechniShow Innovatie Awards 2016

20 januari 2016

Op vrijdag 27 november 2015 heeft de jury van de TechniShow Innovatie Awards bij de Jaarbeurs in Utrecht 33 inzendingen van 31 firma’s beoordeeld voor de TechniShow Innovatie Awards 2016. Alle 33 inzendingen zijn – na overleg – door de jury in behandeling genomen: alle inzendingen hebben dus de status ‘Innovator’ en kunnen zich als zodanig presenteren tijdens de TechniShow 2016 in Utrecht.

 

De volgende tien inzendingen, hieronder alfabetisch gerangschikt op firmanaam van de inzender, zijn genomineerd voor de TechniShow Innovatie Awards 2016. In een nader overleg zal de jury definitief bepalen welke van de tien nominaties in aanmerking komen voor een platina, gouden of zilveren onderscheiding.

Tijdens de persconferentie voor ESEF 2016 en TechniShow 2016 op 20 januari 2016 zal de jury de tien nominaties nader toelichten. De uitreiking van de platina, gouden en zilveren award is op maandag 14 maart 2016, aan de vooravond van de TechniShow 2016.

 

De tien nominaties voor de TechniShow Innovatie Awards 2016:

 

Bus`Handelmij

De Paftec CleanSpace adembescherming is in de visie van de jury een illustratief voorbeeld hoe de persoonlijke bescherming van de medewerkers in de metaalbranche nog verder verbeterd kan worden. Om deze reden is het masker genomineerd. Het masker heeft een doordacht ontwerp en verbetert de veiligheid en arbeidsomstandigheden van een gebruiker. Het ontbreken van slangen en de automatische regeling zijn pluspunten.

 

Exner Ingenieurstechniek

De inzending van Exner is door de jury genomineerd omdat het automatische robotprogrammeersysteem volgens de jury onderscheidend is en bovendien goed inzetbaar voor de automatisering van enkelstuksfabricage. Zeker in de staalbouw is automatisering een stevige opgave. Het systeem biedt hiervoor oplossingen: de combinatie van scannen met een lasercamera en vervolgens het genereren van een programma voor de robot is vernieuwend.

 

FANUC

De robot CR-35iA van Fanuc is een opmerkelijke robot: inzetbaar als een industriële, collaboratieve robot én toch in staat om een massa van 35 kg verreikend te hanteren. Opvallend is de aanraakgevoelige cover die de veiligheid van de operator garandeert. Fanuc sluit met de robot goed aan op de behoefte in de metaalproductietechniek aan robots die met én naast mensen kunnen werken.

 

Hexagon Manufacturing Intelligence

De werkplaatsmeetmachine Tigo SF van Hexagon is naar de mening van de jury een goede oplossing om te kunnen voldoen aan de stijgende nauwkeurigheidseisen in de metaalbranche. Een 3D-meetmachine die direct inzetbaar is op de werkvloer kan voor veel bedrijven een uitkomst zijn. Ook omdat deze meetmachine een laag investeringsniveau heeft. Een goede stap om hogere nauwkeurigheden te waarborgen.

 

Gibac Chemie

De eisen gelet op reinheid van werkstukken worden steeds hoger. Het reinigingssysteem Pero maakt het metaalbedrijven mogelijk om op eigentijdse wijze die eisen te bereiken. Het is een compacte machine die met verschillende reinigingsmiddelen inzetbaar is. Over het energieverbruik is goed nagedacht. De jury ziet deze machine als een mogelijke oplossing voor de reinigingsproblemen van veel metaalbedrijven.

 

Romias

Met de robotbesturing Romias-MI zet Romias een volgende stap om het gebruikersgemak bij het werken met robots te verbeteren. Het spreekt de jury aan dat er een oplossing aangeboden wordt voor het oplossen van simpele storingen bij complexe robotcellen. Dit zal de effectiviteit van het robotsysteem verbeteren. Ook het zelflerend vermogen en de ingebouwde intelligentie is opmerkelijk. Dit zal de taak van operators vereenvoudigen.

 

STYLE CNC Machines

Style biedt met de mogelijkheid om maatvoering aan te brengen én een tekening af te drukken vanuit een CNC-besturing een goede oplossing aan bedrijven die handmatig programmeren, bijvoorbeeld vanuit een schets, aan de machine. De optie is duidelijk ontwikkeld vanuit een klantbehoefte. Het gemaakte werkstuk kan nu vergezeld worden van een tekening met maatvoering zonder dat een extra stap naar de werkvoorbereiding nodig is. Een efficiënte manier van werken.

 

Tuwi

Met de Schröder Powerbend laat Tuwi zien dat het zwenkbuigen een interessant alternatief kan zijn voor afkanten als productietechniek voor het buigen van plaatdelen. Opvallend bij deze zwenkbuigmachine zijn de zuigtafel voor de positionering van de plaat en de optionele draaibare bovenbalk waarmee meer gereedschappen beschikbaar komen bij het buigen van complexe plaatdelen. Zwenkbuigen is een techniek die naar de mening van de jury meer aandacht zou moeten krijgen van de metaalbranche.

 

Ven Fasteners

De Lubo Smart Lubrication is volgens de jury een illustratief voorbeeld hoe een simpele verandering toch kan resulteren in grote verbeteringen voor een eindgebruiker. Om het vreten van roestvast staal tijdens het aanbrengen van mechanische verbindingen te voorkomen wordt de droge pasta vooraf op de bouten aangebracht. Het is dan niet meer nodig om tijdens het aanbrengen van boutverbindingen met een pasta te werken. De jury waardeert deze oplossing.

 

Widenhorn

De Logibarre Zaagconvertor van Widenhorn ziet de jury als een inspirerend voorbeeld hoe handmatige taken in een productie-omgeving geautomatiseerd kunnen worden. Een vereiste voor de metaalindustrie. Het is nu mogelijk om CNC-gestuurde zaagmachine offline te programmeren. Bovendien verhoogt het nesten van de zaagdelen het materiaalrendement.

 

Nawoord van de jury:

– De tien nominaties zijn unaniem door de jury bepaald;

– De innovativiteit van deze nominaties is volgens de jury onderscheidend en zeker een bezoek waard tijdens de Techni-Show 2016;

– Geen enkel jurylid heeft tijdens het beoordeling het maximale puntenaantal vergeven. Uitgedrukt in rapportcijfers ligt de waardering voor de nominaties op het niveau 7 tot 8;

– Kijkend naar de beoordeling is het zichtbaar dat de waardering van de jury voor de tien nominaties elkaar niet veel ontloopt. Het is een compacte kopgroep die samen winnend de finish bereikt;

– De jury betreurt het dat er dit jaar wederom weinig inschrijvingen zijn van de machineleveranciers. Dit is een groep belangrijke exposanten van de TechniShow, die helaas weer niet ingestuurd hebben. De jury doet voor 2018 een dringend beroep op deze groep exposanten om ook in te zenden;

– De inzendingen voor de awards sluiten goed aan bij de hedendaagse ontwikkelingen in de metaalproductietechniek: onbemand werken, smart op weg naar 4.0, automatisch laden en lossen van metaalbewerkingsmachines, toenemende eisen aan reinheid van werkstukken, additive manufacturing en de vraag naar onafhankelijke software-oplossingen die geïntegreerd kunnen worden.

 

 

De jury van de TechniShow Innovatie Awards 2016 bestaat uit de volgende personen:

Henk van Beek (TechniShow Magazine)

Frans van der Brugh (Koninklijke Metaalunie)

Franc Coenen (Made-in-Europe.nu)

Rolf Elling (Vraag & Aanbod)

Marcel Groener (Norma)

Reinold Tomberg (Metaal Magazine). Voorzitter van de jury zonder stemrecht

Peter Verkerk (Van Walraven)

Tim Wentink (Metaal Magazine)

Eric Weustink (MetaalNieuws)

 

Bekijk alle leden

Gerelateerd nieuws