Innovatie
door TechniShow Magazine

MIT onthult nieuw supermateriaal: sterker en lichter dan wat dan ook

13 januari 2017

Onderzoekers van het MIT hebben een nieuw materiaal dontwikkeld dat sterker is dan grafeen. Volgens de onderzoekers is het materiaal tien keer sterker dan staal, met slechts vijf procent van de dichtheid.

 

Grafeen was tot nog toe het sterkste materiaal bekend bij de mens. Dat is gemaakt van een zeer dunne laag koolstofatomen gerangschikt in twee dimensies. Maar er is één nadeel: het is heel moeilijk om nuttige, driedimensionale materialen creëren van grafeen.
Nu ontdekte een team van MIT-onderzoekers dat met kleine schilfers van grafeen te versmelten ze niet alleen de sterkte van het materiaal behouden, maar dat het 'nieuwe' grafeen ook poreus blijft. Dankzij de mesh-achtige structuur is het nieuwe materiaal, met verschillende geometrie, eigenlijk sterker dan grafeen.
Uit nieuwe bevindingen blijkt dat het cruciaal aspecte van de nieuwe 3-D vormen meer te maken heeft met hun ongewone geometrische configuratie dan het materiaal zelf, wat suggereert dat vergelijkbare sterke, lichtgewicht materialen kunnen worden gemaakt uit een verscheidenheid van materialen door het creëren van gelijke geometrische kenmerken.