Productnieuws
door TechniShow Magazine

Modulaire systemen voor de directe werkstukklemming

12 november 2015

Kleine seriesgroottes, hoge precisie-eisen, complexe geometrieën – toepassingen zoals deze onder anderen in gereedschap- en mallenbouw voorkomen, zijn altijd beschouwd als bijzonder complex en veeleisend. Speciaal daarvoor heeft SCHUNK nu een modulair systeem voor de directe werkstukklemming ontwikkeld.

 

Bij de vervaardiging van individuele onderdelen en kleine series kan het modulaire systeem een belangrijk puzzelstukje zijn naar meer productiviteit en efficiëntie. Met behulp van modulair gebouwde klemzuilen kunnen mallen, onderdelen met een vrije vorm en andere werkstukken binnen enkele se-conden, dat wil zeggen zonder bijkomende klemmiddelen en daarmee zonder storende contouren op de machinetafel gespannen worden. De klemzuilen garanderen een bot-singsvrije werking, een gedefinieerde klem situatie en een betrouwbare simulatie van de bewerking. Hierbij komt dat werkstukveranderingen, door de hoge nauwkeurigheid van de klemoplossing, binnen een korte gerealiseerd kunnen worden.

Variabele hoogte
Het modulair gebouwde systeem bestaat uit VERO-S WDB basisplaten voor de machinetafel, VERO-S WDN klemmodules (ø 99 mm of 138 mm) en vrij combineerbare VERO-S WDS stapel modules. De stapel modules zijn in de hoogte van 30 mm en 50 mm gestandaardi-seerd, zodat de hoogte van de klemzuilen vanaf hoogte 80 mm steeds in fijne gradaties van 10 mm gevarieerd kan worden, zonder dat hiervoor speciale klemoplossingen nodig zijn. De klemverbindingen tussen de afzonderlijke modules zijn met een pull-in kracht van maximaal 25.000 N bijzonder krachtig en daarmee ontworpen voor hoge bewerkingspa-rameters. Ze kunnen in een handomdraai met een inbussleutel bediend worden. Om werkstukspanning zonder vervorming te garanderen, kunnen hoogteverschillen door een traploos instelbare hydraulisch gespannen VERO-S WDA compensatie element overbrugd worden.

Hoge nauwkeurigheid
Alle interfaces beschikken over een spelingvrije kegel centrering, die tussen de afzonderlij-ke componenten een wissel repeteernauwkeurigheid van < 0,005 mm garandeert. Via een geїntegreerd lucht doorvoer worden de klemmodules bediend en de werkstuk aanwezig-heid opgevraagd, zonder dat een extrene media doorvoer nodig is.
De werkelijke werkstukspanning vindt energieneutraal plaats door veerkracht, is zelfslui-tend en vormomsloten. De werkstukken blijven ook als de druk in het luchtsysteem plotse-ling wegvalt, veilig gespannen. Om de klemmodule te openen voldoet een pneumatische systeemdruk van 6 bar. Ongeacht de diameter van de klemzuilen worden de uniforme VERO-S standaard klembouten SPx 40 gebruikt. Om de levensduur en de betrouwbaarheid van het proces te verhogen, zijn alle functionele onderdelen, zoals bodemcontructie en centreerringen van gehard roestvrij staal, absoluut corrosiebestendig en gemakkelijk te reinigen.