Nieuws
door TechniShow Magazine

Nederlandse machinebouwer vindt koeienambulance uit

17 februari 2016

Een apart soort machinebouw: J. Noot Agrarische Dienstverlening en Constructiebedrijf heeft onder de merknaam “Depender” een koeienambulance ontwikkeld en in productie genomen.

 

De Depender is een systeem dat koeien die – om wat voor reden dan ook niet zelf meer kunnen gaan staan - op kan tillen en vervoeren naar een plek waar de koe goed behandeld kan worden of alle ruimte en grip heeft om te herstellen.

Bij het tillen en verplaatsen wordt gebruik gemaakt van een speciaal ontworpen tilband, en een tilmat zodat geen gebruik gemaakt hoeft te worden van een heupklem. Ook wordt de koe niet over de boxvloer naar achteren getrokken. Daarnaast is het mogelijk om de koe onder het hele lichaam ondersteund, enige tijd in staande positie te stabiliseren, zodat de doorbloeding van de benen en spieren weer op gang komt. Ook kan op deze manier de koe in de ambulance gemolken worden.

Er is in de praktijk ruime ervaring opgedaan met het systeem, er zijn al meer dan 200 koeien mee vervoerd. Het geheel is CE-gekeurd.