Nieuws
door TechniShow Magazine

Parallelle bewerkingen en spaanbeheersing met Index Traub

30 mei 2018

Index Traub heeft tijdens een open huis nieuwe machines, Industrie 4.0 oplossingen en bewerkingstechnologieën gepresenteerd. Aan de kant van Traub konden bezoekers het highspeed 'gewindewirbeln' (aanbrengen van een dubbele schroefdraad) en Chipmaster software voor spaanbeheersing aanschouwen.

Op een Traub TNL20 werden tijdens het open huis titanium botschroeven met een dubbele schroefdraad gedraaid. Voor Index Traub is het highspeed 'gewindewirbeln' een nieuwe techniek, waarbij de C-as draait en de voeding uit de Z-as komt. Hierdoor kan parallel met het schroefdraadsnijden ook voorgedraaid worden. De technologie is ergens te vergelijken met polygoon draaien. Met één omdraaiing worden twee bewerkingen verricht. Het schroefdraadgereedschap (in dit geval van Horn) zorgt daarbij voor het dubbele draad. "Deze techniek is vrij complex. Omdat zowel de spil van het gereedschap als de spil waar het werkstuk zich in bevindt een toerental heeft van 3.000 min-1, heeft het werkstuk eigenlijk een toerental van 6.000 min-1. Het voordeel van deze productietechniek is dat er veel bewerkingen gelijktijdig worden uitgevoerd. En dat scheelt tijd. In het geval van deze botschroef wordt het aantal bewerkingsstappen van zes teruggebracht naar één. Qua tijd scheelt dat ongeveer 40%', vertelt Eddo Cammeraat van Laagland. Laagland uit Capelle a/d IJssel verkoopt de machines van Index Traub. In onderstaande video is te zien hoe het proces verloopt.

 

Chipmaster spaanbeheersing

De andere nieuwe productietechniek die op een machine van Traub werd gepresenteerd is ChipMaster. Dit is een geïntegreerde spaanbreek-software die zorgt voor een gecontroleerde spaanbreuk. Dit werkt bij alle materialen, toerentallen en machine-eigenschappen. De software kan eenvoudig in Siemens besturingen geïntegreerd worden. Het voordeel van ChipMaster is dat de software zorgt dat spanen breken voordat ze om het werkstuk slaan en schade aan het werkstuk of het gereedschap veroorzaken. ChipMaster werkt als volgt: Na een spaantijd van 20 ms beweegt de machine het gereedschap in zowel de X- als de Z-as uit het werkstuk. Deze beweging legt slechts tussen de 0,05 mm en 0,075 mm af. Hierdoor breekt de spaan met volle zekerheid. Een klein nadeel van de techniek is dat deze korte onderbreking terug te zien is in het werkstukoppervlak. Door te spelen met de parameters is dit in te perken.

In de volgende editie van TechniShow Magazine verschijnt een uitgebreider artikel over de machines en oplossingen van Index Traub.

Gerelateerde bedrijven

Bekijk alle leden

Gerelateerd nieuws