TechniShow
door TechniShow Magazine

Romias winnaar platina TechniShow Award

14 maart 2016

Romias heeft de platina TechniShow Award gewonnen voor hun intelligente besturing voor automatiseringscellen. Het spreekt de jury aan dat er een oplossing aangeboden wordt voor het oplossen van simpele storingen bij complexe robotcellen.

 

Romias komt met een intelligente besturing voor automatiseringscellen. Martijn Jansen van Romias hierover: “De besturing lost enkele problemen op die veel bedrijven met een automatisering zullen herkennen. De implementatiefase van een automatisering duurt bijvoorbeeld te lang. Er zijn veel bedrijven te noemen waar een implementatiefase tot zelfs een jaar langer heeft geduurd voordat het geheel productie kon draaien. Daarnaast laat de gebruiksvriendelijkheid voor gebruik door mensen zonder specifieke voorkennis te wensen over. Een robot uit een ontstane storing halen is vaak moeilijk en gebonden aan een operator. Dus de productie staat vaak onnodig stil.”

De oplossing is een besturing met ingebouwde intelligentie, zelflerend vermogen en flexibele integratie in de organisatie en het productieproces, denkt Jansen. Het zelflerend vermogen scheelt veel programmeer- en inleertijd in de implementatiefase. De ingebruikname wordt hierdoor versneld. Door de ingebouwde intelligentie is er geen voorkennis meer nodig om een productiecel te programmeren, besturen en uit eventuele storingen te halen. Met de flexibele integratie kan de robot tijdens het wachten op de machine andere taken op zich nemen. De besturing zal ervoor zorgen dat de machine tijdens de hoofdproductie geen hinder zal ondervinden.

Jansen: “Alle machines op de werkvloer worden slimmer, maar ook ingewikkelder in bediening. Veelal zien we complexe robotcellen stilstaan op een hele eenvoudige storing. We hebben een complete redesign gemaakt van onze kernbesturing, waarbij we de kennis van de laatste acht jaar erin hebben verwerkt. We zijn erin geslaagd om een besturing neer te zetten die door iedereen te gebruiken is, zonder vooropleiding en die op elk moment laat weten wat hij aan het doen is en reageert op storingen in plaats van gewoon stil te gaan staan. Met onze besturing hebben we de productiestilstandtijd kunnen reduceren en de opstartfase aanzienlijk kunnen verkorten.”

Met de robotbesturing Romias-MI zet Romias een volgende stap om het gebruikersgemak bij het werken met robots te verbeteren. Het spreekt de jury aan dat er een oplossing aangeboden wordt voor het oplossen van simpele storingen bij complexe robotcellen. Dit zal de effectiviteit van het robotsysteem verbeteren. Ook het zelflerend vermogen en de ingebouwde intelligentie is opmerkelijk. Dit zal de taak van operators vereenvoudigen.