Nieuws
door TechniShow Magazine

VDL gaat metaalsmelter Componenta niet redden

23 september 2016

VDL Groep is niet langer betrokken bij een mogelijke doorstart van de Limburgse metaalsmelter Componenta. Volgens het FD heeft het Eindhovense familiebedrijf de mogelijkheid onderzocht, maar ziet het geen kansen. De balanspositie van het bedrijf zou te slecht zijn.

 

Eerder deze week had het industrieel conglomeraat tegenover dagblad De Limburger laten weten een reddingspoging van de Limburgse ijzer- en metaalgieterij Componenta te willen onderzoeken. Componenta, dat onderdelen maakt voor vrachtwagens, grondverzet en wegenbouwmachines, werd begin september door de rechtbank Limburg failliet verklaard. Alle 456 personeelsleden (336 werknemers en 120 uitzendkrachten) van de twee ijzergieterijen in Weert en Hoensbroek werden toen naar huis gestuurd. Bekende klanten van Componenta zijn onder meer MAN, Scania, Daimler, Caterpillar, Bomag en Volvo. Het gelijknamige Fins moederbedrijf, dat de afgelopen tijd in financiële problemen is geraakt, had het faillissement van de twee Limburgse vestigingen aangevraagd.

De Nederlandse tak van de Finse multinational heeft volgens Limburgse media een schuld van circa € 30 mln, waarvan het grootste deel aan het moederbedrijf zelf. Volgens dagblad De Limburger worden meerdere Limburgse bedrijven en mogelijk ook Belgische ondernemingen meegezogen in het faillissement van Componenta als een doorstart niet zou lukken.