Arbeidsmarkt
door Bemet International B.V.

Industrie 4.0 begint met opleiding en software

26 januari 2018

Bij Smart Manufacturing draait het om ketensamenwerking en digitalisering van processen. Wanneer maakbedrijven hun processen Smart willen maken, zijn aan de voorkant van het hele proces opleiding en software nodig. Geen goed opgeleid personeel en losse softwaresystemen staan het nieuwe werken volgens Industrie 4.0 in de weg. STODT en Bemet bieden samen de oplossing.

Goed opgeleid personeel
Hoe trek je in de huidige tijden het snelst goed opgeleid personeel aan? Er is momenteel een tekort aan programmeurs en werkvoorbereiders. En met de aantrekkende markt blijft het aantal vacatures voor technische vakmensen groeien. Maakbedrijven kunnen de zoektocht naar goed opgeleid personeel voorkomen door hun eigen medewerkers op te leiden. Vaak werkt dit nog sneller ook.

Er bestaan opleidingsinstituten met specifieke praktijkopleidingen voor de maakindustrie, zoals STODT uit Hengelo. Praktijkopleider STODT biedt een scala aan cursussen en BBL-opleidingen op MBO- en HBO-niveau, dat aansluit op de eisen van de Nederlandse maakindustrie. De Hengelose bedrijfsopleider werkt daarbij nauw samen met partners om de opleidingen aan te laten sluiten op de praktijk. Totaalautomatiseerder Bemet International uit Veenendaal is een van de partners met wie STODT al jaren samenwerkt. Leren werken met de CAD/CAM-oplossing TopSolid en het ERP-systeem Plan-de-CAMpagne zijn onderdeel van het scholingsprogramma van STODT.

Geïntegreerde aansturing processen
Bemet helpt maakbedrijven inzien dat het optimaliseren van het totale proces ten opzichte van automatisering van deeloplossingen tot meer efficiëntie leidt. Ze ontwikkelen zelf het ERP-systeem Plan-de-CAMpagne, dat inzicht geeft in het totale productieproces. Ook ontwikkelt Bemet zelf APM+, dat ervoor zorgt dat alle productiemiddelen in de werkplaats gedurende de productie zo optimaal mogelijk ingezet worden. Met het CAD/CAM-systeem TopSolid, dat resulteert in een hoger spilrendement, bieden ze een compleet gamma van automatiseringsoplossingen. Door deze en andere softwareoplossingen geïntegreerd met elkaar te laten werken, is Bemet in staat de productie bij hun klanten continu naar een hoger plan te tillen.

Synergie STODT en Bemet
Het samenwerkingsverband tussen STODT en Bemet International is de uitkomst voor bedrijven die de stap naar Industrie 4.0 in het industriële proces willen maken is. STODT levert opgeleid personeel dat met behulp van scholing over onder meer TopSolid en Plan-de-CAMpagne van Bemet, de fijne kneepjes van het vak leert. En Bemet draagt bij aan de integratie van alle automatiseringsoplossingen rondom het productieproces. Zo leveren beide partijen gezamenlijk een positieve bijdrage aan Smart Manufacturing binnen de maakindustrie.

Gerelateerde bedrijven

Bekijk alle leden