Productnieuws
door Bystronic Benelux B.V.

De volgende stap van automatisering

21 februari 2018

De ByTrans Cross versnelt de materiaalstroom van lasersnijprocessen. De veelzijdige laad- en losautomatisering stemt de materiaalstroom perfect af op de hoge processnelheden van het lasersnijden. De nieuwe BySort upgrade verzorgt het lossen van de gesneden delen.

Met de ByTrans Cross heeft Bystronic een laad- en losoplossing ontworpen voor het fiberlaser snijden. De grote vrijheid die het de gebruikers biedt, maakt het zo speciaal. De ByTrans Cross heeft de ultieme balans gevonden die, tot nu toe, altijd de conventionele automatiseringsaanpak tot haar limieten heeft gedreven: automatisering voor grote series en tegelijkertijd voldoende flexibiliteit voor kleine opdrachten.

Veel metaalverwerkende bedrijven met een fiberlaser zullen bekend zijn met het volgende probleem: binnen de productielijn is het lasersnijden zo snel dat de aanvoer van materialen en het lossen van de gesneden delen niet snel genoeg gaat en een knelpunt vormt. Dit vertraagt het gehele productieproces. Gebruikers kunnen pas het enorme potentieel van de snijtechnologie volledig benutten als ze een oplossing hebben gevonden die optimaal kan samenwerken met de hoge snelheden van de fiberlaser.

In een industriële omgeving heeft ‘optimaal’ echter twee betekenissen. Aan de ene kant betekent het dat volautomatische toe- en afvoer van materiaal essentieel is voor grote productieseries. Aan de andere kant betekent het dat gebruikers ook flexibiliteit nodig hebben om materiaal handmatig te laden. Het automatiseringssysteem zou daarvoor geen obstakel moeten zijn.

De ByTrans Cross 4020 is niet alleen snel, maar ook veelzijdig. De sleutel zit ‘m in het modulaire ontwerp van het laad- en lossysteem. Dit opent een wereld van verschillende scenario’s. Als een automatiseringsbrug kan de ByTrans Cross geïntegreerd worden tussen het snijsysteem en de opslag, om zo de materiaalstroom te verwerken. Echter, de ByTrans Cross is evengoed inzetbaar als een op zichzelf staande oplossing zonder verbinding met een opslag om zo het snijsysteem te voorzien van ruwe platen van verschillende diktes en materialen. De basis versie van de ByTrans Cross komt met twee laadkarren, die gebruikt kunnen worden om ruw materiaal in op te slaan als hij zelfstandig wordt gebruikt. Optioneel kunnen extra materiaalkarren worden toegevoegd om extra functionaliteit te geven voor het lossen van de gesneden delen.

BySort breidt de losmogelijkheden van de ByTrans Cross uit

Met de nieuw ontwikkelde BySort upgrade is de ByTrans Cross nu nog veelzijdiger in het lossen. Op aanvraag kan Bystronic het ByTrans Cross systeem voorzien van deze nieuwe oplossing. Een extra brug kan worden geïnstalleerd op het ByTrans Cross systeem, die tot twee sorteerkoppen kan bevatten. Deze koppen worden automatisch van gereedschap voorzien met de grijpmodules.

De BySort is ontworpen om de gesneden onderdelen te deponeren op een extra lospositie naast het lasersnijsysteem, wat gebruikers nog flexibeler maakt. Hiermee kan de gebruiker grote series verwerken waarbij de individuele onderdelen gelost en apart gesorteerd moeten worden voor de verschillende opdrachten. De herhalingsnauwkeurigheid (de nauwkeurigheid waarmee de onderdelen netjes opgestapeld worden) waarmee de BySort de onderdelen deponeert is van groot voordeel, zeker omdat dit met grotere onderdelen erg lastig handmatig te doen is. De accurate positionering van de onderdelen op de pallets faciliteert ook het automatiseren van volgende processen, omdat dit exacte coördinaten genereert voor het programmeren van deze processen. 

Daarnaast verhoogt BySort de snelheid van het gehele losproces. Bystronic doet dit met het efficiënte ontwerp van de losroutes van het systeem. In de eerste stap lost en sorteert BySort de gesneden onderdelen. Daarna, met een andere route, lost de ByTrans het restmateriaal. Dit zorgt ervoor dat de wisseltafel sneller beschikbaar is voor het laden van de volgende plaat, die de ByTrans Cross ontvangt vanuit de eigen voorraad of vanuit de verbonden opslag.

Geïntegreerde bediening op het touchscreen

Zowel de BySort als de ByTrans Cross kunnen bediend worden met het touchscreen van het lasersnijsysteem. Hiervoor heeft Bystronic het ByVision Cutting gebruikersinterface ontworpen, die al gebruikt wordt in de nieuwste generatie Bystronic fiber lasers. ByVision Cutting integreert alle snijprocessen en de verbonden automatiseringprocessen. Tijdens de dagelijkse productie zorgt dit ervoor dat het lasersnijden en het geautomatiseerde laden en lossen nauw verbonden zijn. Tegenwoordig zou geen enkele gebruiker tijd meer moeten verspillen met lange afstanden lopen of onnodige procedures doorlopen alleen maar omdat het systeem en de verbonden automatiseringsoplossing aparte bedieningsconsoles gebruiken. Uiteindelijk betekent automatisering ook voor de bediener een verhoging van het gemak.

Lees meer op: Bysort.bystronic.com

Gerelateerde bedrijven

Bekijk alle leden