Innovatie
door Bystronic Benelux B.V.

Maak buigen ongecompliceerd

21 februari 2018

Met de Mobile Bending Cell zet Bystronic de volgende evolutiestap op het gebied van buigen. De afkantpers Xpert 40 wordt voorzien van een mobiele automatiseringsstap. Hierdoor ontstaat een compacte oplossing voor geautomatiseerd en handmatig buigen.

Buigdelen ontstaan in de productie in toenemend uiteenlopende vormen, groottes en aantallen. En het blijft altijd noodzakelijk om al deze delen zo snel mogelijk en kostenbesparend te produceren. De eis die aan een modern buigsysteem wordt gesteld luidt daarom: «Pas je aan deze diversiteit aan. Help de gebruiker om snel te produceren. Automatiseer zoveel mogelijk processtappen. Bied de operator echter ook de mogelijkheid om met de hand te werken als hij dat wil.» Kort gezegd: «Maak buigen ongecompliceerd.»

Bystronic levert met de Mobile Bending Cell nu een antwoord op al deze wensen. Achter de nieuwe buigcel gaat de Xpert 40 plus buigrobottechnologie schuil. Een combinatie van een snelle afkantpers en mobiele automatisering. Met de Mobile Bending Cell bewerken gebruikers grote series in de geautomatiseerde buigmodus. Zij kunnen echter op elk gewenst moment ook kleine series of losse delen handmatig buigen. De buigrobot wordt eenvoudig opzij geschoven als deze niet nodig is.

 

Plug in & Bend-principe

Deze buigautomatisering is uniek. En zij biedt gebruikers veel ruimte voor wisselende orderposities. De Mobile Bending Cell functioneert volgens het Plug in & Bend-principe. In de praktijk ziet dat er als volgt uit: de kleine Xpert 40 kan vrijwel overal opgesteld en in bedrijf genomen worden. En kan indien gewenst ook snel verplaatst worden. De mobiele automatisering sluit hierbij naadloos aan. De gehele opstelling van de Mobile Bending Cell blijft hierbij uiterst compact. Eenvoudig aansluiten en het buigen kan beginnen. Gebruikers kunnen de robot in enkele minuten op de Xpert 40 instellen. Eenvoudig door plaatsing tegen de afkantpers. Na enkele handelingen stelt de robot binnen in de Mobile Bending Cell zich automatisch op de afkantpers in.

De vlotte Xpert 40 buigt binnen de Mobile Bending Cell drie keer zoveel delen als een omvangrijke afkantpers. Het compacte chassis en de besturing ByMotion zorgen ervoor dat de afkantpers zeer dynamisch is en buigsnelheden van meer dan 25 millimeter per seconde behaalt. Op een buiglengte van een meter ontwikkelt de Xpert 40 een perskracht van 40 ton. Dat ziet er ongeveer zo uit alsof het gewicht van een 6-assige vrachtwagencombinatie op de buiglijn van een plaatstuk balanceert.

De nodige precisie hiervoor wordt geboden door ByMotion, de besturing van de afkantpers. Deze regelt de wisselwerking tussen snelheid, kracht en balans. Op die manier zijn buigresultaten met een zeer hoge herhalingsnauwkeurigheid mogelijk. En dit is een bijzonder belangrijk aspect bij grote buigseries die in de automatische modus worden geproduceerd. De eis hier luidt: «Buig het eerste deel net zo als het duizendste deel aan het einde van een opdracht.»

Dynamic Drive System

Voor gebruikers is bij het buigen nóg iets belangrijk: «Verspil geen energie. Ga zuinig om met hulpbronnen.» Dit is allemaal mogelijk met het Dynamic Drive System van de Mobile Bending Cell. Het zorgt voor dynamische buigsequenties zonder dat hierbij energie wordt verspild. Hier komen nog eens geïntegreerde functies bij zoals de Energy Saver en een intelligente start-stop-automaat. Beide functies ondersteunen zowel de handmatige alsook het automatische buigproces.

Easy-touch-besturing

Toch zijn er altijd nog gebruikers die voor hun buigsysteem staan en denken: «Schiet eens op. Val me niet lastig met gecompliceerde bedieningsstappen.» En zij hebben gelijk. Buigen en automatisering moeten in de moderne industriële omgeving naadloos in elkaar overgaan zonder dat gebruikers hierbij worden opgehouden door omslachtige bedieningsstappen. Daarom integreert Bystronic de besturing van de mobiele automatisering rechtstreeks in de bedieningsinterface van de afkantpers.

Hiermee kunnen gebruikers alle buig- en automatiseringsprocessen van de Mobile Bending Cell op één touchscreen regelen. En allemaal met slechts enkele vingerbewegingen. Bystronic heeft de daarop geïnstalleerde bedieningsinterface ByVision Bending procesgeoriënteerd en intuïtief vormgegeven. Als de Mobile Bending Cell eenmaal is geprogrammeerd, start deze in de automatische modus telkens het bedoelde buigprogramma. De benodigde gereedschappen kunnen door de operator snel ingezet worden. Vervolgens leidt de robot de buigdelen exact naar het betreffende buigstation.

Op verzoek biedt Bystronic diverse extra opties aan waarmee de bediening van de Mobile Bending Cell tot mobiele eindapparaten kan worden uitgebreid. Op die manier kunnen gebruikers bijvoorbeeld de bedieningsinterface ByVision Bending met een tablet regelen. Daarmee kunnen afzonderlijke parameters in het buigproces vanaf elke productielocatie ingezien en zo nodig ook gewijzigd worden.

Een andere optie is de bewakingsdienst «Observer». Met deze service kunnen gebruikers op elk gewenst moment alle processen op de Mobile Bending Cell in het oog houden. Een geïntegreerd camerasysteem levert daarbij een livestream en procesgegevens op mobiele eindapparaten zoals smartphone, tablet of laptop.

 

Meer informatie vindt u op: Mobilebendingcell.bystronic.com

Video: https://www.youtube.com/watch?v=8rFAP5PZWa0

 

Beeldmateriaal kan via het Media Center op de homepage van Bystronic gedownload worden: http://www.bystronic.com/en/media-center/index.php

Gerelateerde bedrijven

Bekijk alle leden