Productnieuws
door Bystronic Benelux B.V.

Xact Smart: nu met nog meer buigtechnologie

21 februari 2018

De nieuwe generatie van de Xact Smart verhoogt de veelzijdigheid en de snelheid van het buigen. Met de vele nieuwe functies biedt Bystronics instapmachine de doorslaggevende factor in de technologie van het buigen.

De Xact Smart is dé kantbank voor een snelle instap in het buigen. Vanaf het begin heeft Bystronic deze machine ontworpen om een totaalpakket aan te kunnen bieden met intelligentie functies die de gebruikers in staat stelt om onderdelen te produceren die kosteneffectief zijn en van hoge kwaliteit. De Xact Smart biedt Zwitserse buigtechnologie aan tegen een instapprijs. Dit is het recept voor succes. Het levert exact die voordelen die gebruikers in groeiende markten nodig hebben.

Nu presenteert Bystronic de volgende generatie van deze kantbank. Wat meteen het meeste opvalt zijn de vele nieuwe functies. De nieuwe Xact Smart biedt nog meer veelzijdigheid voor een nog breder bereik van toepassingen. En hij is sneller. Dit maakt het interessant voor alle metaalbewerkingsbedrijven waar tijd cruciaal is in de dagelijkse concurrentiestrijd voor orders.

De Product Manager van Bystronic, Karsten Trautvetter, legt het uit: “Tegenwoordig produceren veel gebruikers platen metaal in grote en kleine series. Regelmatig zijn de te buigen onderdelen erg divers. Daarnaast worden gebruikers geconfronteerd met afwijkende en kostengevoelige orders. Een kantbank die buigresultaten met een hoge kwaliteit levert is ideaal voor deze omgeving. Verder moet het mogelijk zijn om het buigsysteem individueel te upgraden met handige functies.”

Grotere diversiteit voor het doorslaggevende concurrentievoordeel

Een van de nieuwe functies op de Xact Smart is de uitbreiding van de inleg en de slaglengte. Gebruikers die een nieuwe machine kopen en hun buigspectrum willen verbreden kiezen voor deze optie. Met deze upgrade breidt Bystronic de basisversie uit van 480 millimeter inleghoogte voor buiggereedschappen naar 580 millimeter. 100 millimeter extra ruimte zorgt voor 30 procent meer flexibiliteit. Dit betekent dat grotere gereedschappen gebruikt kunnen worden met de Xact Smart en stelt gebruikers in staat om onderdelen te produceren met kleinere buighoeken. Dit is zeker handig, bijvoorbeeld, als men dozen of laden moet buigen.

Een andere nieuwe functie is de vijfassige achteraanslag. Tot nu toe hadden gebruikers de keuze uit een tweeassige en een vierassige achteraanslag. Daarnaast heeft Bystronic alle achteraanslagen die beschikbaar zijn voor de Xact Smart opnieuw ontworpen. De nieuwe systemen zijn sneller en verhogen daarmee dus de snelheid van de buigvolgordes. Gebruikers die kiezen voor het vijfassige systeem kunnen de Xact Smart nu ook gebruiken om complexe 3D-onderdelen te buigen. De standaardversie van de Xact Smart heeft een tweeassige achteraanslag.

Hoge snelheidsoplossingen om sneller te buigen

Naast bredere toepassingsmogelijkheden bieden ook snellere buigvolgordes en kortere productiecyclussen een belangrijke rol voor gebruikers. Voor deze gebruikers is het verhogen van de verwerkingssnelheid en het verlagen van de insteltijden zeer belangrijk. Dit is precies wat Bystronic aanbiedt met de hoge snelheidsoplossingen voor de Xact Smart.

Op aanvraag zijn nieuwe mechanieken beschikbaar die ervoor zorgen dat de bovenbalk nog sneller beweegt voor en tijdens het buigen. De hoge snelheidsoplossingen bevatten ook een nieuw ontwikkeld laser veiligheidssysteem. Dit zorgt ervoor dat de bovenbalk zeer snel tot net boven het onderdeel kan bewegen. De nauwkeurige lasersensor zorgt er ook voor dat de snelheid van de bovenbalk kan verminderen van 200 millimeter per seconden (vrije bewegingssnelheid) tot 16 millimeter per seconde (buigsnelheid), net voordat hij de metalen plaat aanraakt. Dit veiligheidssysteem functioneert ook als een intelligente rem-assistent die de machine sneller laat bewegen en daarmee een snelheidsvoordeel oplevert van 30 procent.

Het RF-A Pro klemmingssysteem voor buiggereedschappen is ook beschikbaar als hoge snelheidsoptie. Op aanvraag vervangt dit systeem de standaardversie van het mechanische klemmingsysteem. Het RF-A Pro systeem verhoogt de processnelheid van de Xact Smart, zeker voor buigopdrachten die frequente gereedschapswisselingen vereisen. Dit zorgt ervoor dat gebruikers snel en nauwkeurig gereedschappen kunnen inzetten.

Intelligente bediening voor nauwkeurige buigresultaten

De eenvoudige bediening van de buigtechnologie is van groot belang voor veel operators. Laad het buigplan, stel de machine in en begin met buigen. Dit is exact wat de Xact Smart met de ByVision Bending interface biedt. ByVision Bending is inbegrepen in de Xact Smart basisversie. Operators beginnen alle buigprocessen met een paar swipes op het 22-inch touchscreen. ByVision heeft een uitgebreide database die parameters bevat voor alle veelvoorkomende types plaatmetaal en buiggereedschappen. Afhankelijk van de dikte van het materiaal en buighoek bepaalt de interface het ideale buigproces en stelt geschikte gereedschappen voor.

Het speciale bomberingssysteem van Bystronic zorgt voor extreem nauwkeurige resultaten. Deze unieke assistent is in deze vorm alleen bij Bystronic verkrijgbaar. Dankzij de sensors kan het bomberingssysteem de positie en lengte herkennen van de plaat metaal. Dit sensorsysteem is geïntegreerd in de bediening van ByVision Bending. Hiermee kan de Xact Smart automatisch de buigkracht ideaal verdelen over de gehele buiglengte zonder dat de operator te maken krijgt met ingewikkelde details. Dit resulteert keer op keer in nauwkeurige en consistente buighoeken.

Knowhow voor veeleisende metaalbewerking

Met de Xact Smart ontvangen gebruikers meer dan enkel een machine. De Xact Smart opent de wereld van het buigen en opent ook de deuren naar de kennis van Bystronic op dit gebied. Bystronic ontwikkelt al meer dan 20 jaar kantbanken voor veeleisende metaalverwerkende toepassingen. In dit ontwikkelingsproces stroomt uitgebreide kennis van de behoeften van de klant en van hun productieprocessen naar de ontwikkelingen van de producten en diensten van Bystronic.

Een goed voorbeeld hiervan is de uitgebreide range van allesomvattende softwareoplossingen die Bystronic ontwikkelt en aanbiedt voor de processtappen op het gebied van metaalbewerking. Voor de naadloze integratie van de Xact Smart in de metaalbewerkingsprocessen, biedt Bystronic software aan zoals BySoft 7, Plant Manager en de Bystronic MES. Dit zorgt ervaar dat er een volledig concept van een geoptimaliseerde productieomgeving ontstaat rond de Xact Smart, dat gebruikers volledig begeleidt van de inkomende order tot aan het eindproduct. En dat alles in een snel en efficiënt proces.

Lees meer op: xactsmart.bystronic.com

Gerelateerde bedrijven

Bekijk alle leden