Innovatie
door ISD Benelux

ISD’s PDM-pakket HELiOS pareert braindrain babyboomers

31 januari 2018

Softwarepakketten voor product lifecycle management (PLM) en product data management (PDM) zijn in opmars, zien ze bij ISD Benelux in Den Bosch – en daar zijn goede redenen voor. Want borg je de kennis van de hele levenscyclus van je producten, dan vereenvoudigt dat repeterende ontwikkel- en maaktrajecten: de engineers kunnen de juiste data snel terugvinden en je voorkomt dat ze onverhoopt met de voorlaatste in plaats van de laatste dataset aan de slag gaan. En, ook een groot voordeel: het pensioen van babyboomers gaat niet gepaard met een braindrain.

Voorwaarden zijn wel dat het PLM- of PDM-pakket gebruiksgemak biedt en naadloos aansluit op de bestaande IT-omgeving, zoals ERP- en CAD-systeem. ISD Software und Systeme GmbH, de moeder van ISD Benelux, claimt dit met haar PDM-oplossing HELiOS dik voor mekaar te hebben. Jeroen van Diesen, application- en pre-sales-manager, en Joost Swarts, sales manager, maken dat hard: ‘HELiOS werkt op artikel-/itembasis. Als je een artikel aanmaakt dan creëer je zeg maar een kapstok, waaraan alle informatie wordt opgehangen: de metadata en alle documenten – een tekening, een pdf met beschrijving. Al die data worden op één logische plaats in de PDM-database opgeslagen – nooit dubbel, makkelijk en snel terug te vinden – en door de datasheet aan een item in een ander project te hangen, in meerdere projecten te hergebruiken.’ Daarin onderscheidt ISD zich volgens Jeroen van Diesen. ISD heeft een lange historie in het ontwikkelen van CAD-en PDM-software, nu respectievelijk HiCAD en HELiOS. Swarts: ”we hebben dus zowel CAD-software als de engine in eigen huis ontwikkeld. Dat zie je niet vaak; net als automotive kent de engineeringsector veel merken en slechts een paar motoren. Hebben concullega’s wel een eigen PDM-systeem, dan kan dat doorgaans alleen aan hun eigen CAD-systeem worden gekoppeld. Terwijl je met onze HELiOS-oplossing vier verschillende CAD-systemen kunt beheren, ook de tekeningen helemaal op artikel/itemniveau.

Dus niet alleen track&drop, een document dat ‘aan de kapstok hangt’ in de database slepen, maar tevens de inhoud meenemen en daar een revisie op maken. Dat heeft geen enkele leverancier’.

Ook een pre: HELiOS is op zo’n manier aan elke bestaande ERP-database te koppelen dat dubbeling in data wordt voorkomen. Jeroen van Diesen: ‘NAW- en projectgegevens, nummers van bestaande producten, enzovoort verzin je niet zelf maar worden met het ERP-systeem gekoppeld. Je hoeft dus niks over te tikken: alles gaat automatisch van het CAD-systeem via HELiOS naar het ERP-systeem dat de bestelling plaatst. Dankzij die koppeling haal je alleen al zo maar één fte uit je organisatie.’

ISD groeit door de jaren heen gestaag in branches als de machinebouw (vooral in de agrifood), olie & gas, de bouwsector (speciaalconstructies) en proces-engineering. En met de 2D-/3D-engineeringtool HiCAD is ISD met name sterk in de plaatwerk- en staalbouwsector. Joost Swarts: ‘Daarbij zijn we branche overkoepelend: een machinebouwer kan gebruikmaken van zowel plaatwerk- als staalbouwfunctionaliteit. In andere pakketten vind je dat niet terug.’

Uit het interview van ISD Benelux met Link Magazine, november 2017

Gerelateerde bedrijven

Bekijk alle leden