Nieuws
door Rösler Benelux B.V.

Corrosiebestendigheid bevorderen met voorbehandeling voor het lakken

21 november 2017

Zo komen we terecht in Breda bij de firma Hessels Coating B.V. Arjen Hessels heeft het coating bedrijf van zijn vader overgenomen en hij wordt gedreven door verbetering en efficiëntie, dat is wel te merken. Voor de laatste schakel in de productiekolom, het stralen en lakken van grote werkstukken, belanden veel bedrijven bij Hessels Coating. Dit bedrijf is geheel uitgerust voor het verwerken van metalen als: blank en zwart staal, thermisch verzinkt staal, aluminium en roestvast staal. Hessels Coating biedt daarbij een totaalpakket aan oppervlaktebehandelingen aan en heeft een tijd geleden een vrije straalruimte aangeschaft. Deze flexibele oplossing biedt Hessels Coating de mogelijkheid om grote en complexe producten te stralen, maar het kost hem ontzettend veel tijd..

Hessels Coating, klantgerichtheid & flexibiliteit

Arjen Hessels ziet de sterke en zwakke punten van zijn productieproces en gaat daarmee aan de slag. Dat maakt dat hij de ´bottleneck´ bij het voorbehandelen van de onderdelen wil verhelpen alvorens ze worden gelakt. Daarvoor heeft hij online contact opgenomen met de firma Rösler Benelux B.V. om aan te geven dat hier belangstelling voor is. Er werden duidelijke eisen  gesteld aan de machine, waarbij ook mede-eigenaar Rob Gijsen van Gijsen Poedercoating, Hessels Coating ondersteunde in de keuze voor een machine. Het bedrijf staat – na overtuigd te zijn - aan het begin van een investering in een rollenbaan straalmachine en de heren kunnen bijna niet wachten op de levering, maar zo eenvoudig ging dat niet. Gelukkig staat flexibiliteit bij Hessels Coating én Rösler voorop.

Aangepaste levering in goed overleg

Na een grote investering te hebben gedaan verwachten bedrijven er snel de voordelen van te beleven, echter ging het in dit geval een beetje anders aan toe. Rösler Benelux heeft namelijk eerder dit jaar een open dag georganiseerd. Zij wilden tijdens dit event een rollenbaan straalmachine opstellen om demonstraties mee uit te voeren. De rollenbaan straalinstallatie van Hessels die in productie was, zou perfect zijn om de markt voor te lichten op het gebied van (werp)straaltechnieken en metaalconservering, gelukkig was ook Arjen overtuigd om mee te werken aan dit idee. De machine kon worden opgesteld op Rösler's Open House en honderden bezoekers hebben deze kunnen aanschouwen. Door Rösler is de machine gebruikt om workshops te geven over metaalconservering. Vervolgens is de straalmachine zo snel mogelijk in Breda afgeleverd en door eigen monteurs van Rösler Benelux geïnstalleerd bij de klant. Nadat de machine klaar was voor gebruik zijn de medewerkers van Hessel´s uitvoerig geschoold over de techniek en de bediening van de installatie.

Na een succesvolle Open Dag te hebben bijgewoond kon Arjen Hessels de machine spoedig verwachten op zijn eigen bedrijfslocatie. De machine is in een hal opgesteld waar genoeg ruimte  is om lange producten binnen te voeren en te stralen. De producten liggen echter buiten, wat de corrosiebestendigheid van het materiaal in grote mate beïnvloedt. De ingaande kwaliteit is vaak een relevant onderdeel waar niet genoeg aandacht naar uit gaat, hieronder valt ook de temperatuur, vochtigheid, vervuilingsgraad en oppervlakteruwheid van de producten. De uitgaande kwaliteit voor de producten van Hessels Coating is vastgesteld op Sa2.

RRB 16/5 - RÖSLER Rollenbaan Straalmachine

De straalmachine van Hessels is volledig uitgevoerd met de nieuwste Gamma 400-G (15 kW) werpstraalturbines. Deze turbines zijn een grote vooruitgang op het gebied van onderhoudskosten en voor het bereiken van een constant resultaat op alle producten. Er wordt 900 kilogram straalmiddel per minuut door de machine geleidt, wat continu controles ondergaat op het gebied van kwaliteit voor het gerecycled wordt. De PLC-besturing van de machine maakt bediening uiterst eenvoudig en duidelijk inzichtelijk hoe het proces in stand wordt gehouden. Met deze opties is de straalinstallatie een grote vooruitgang in het optimaliseren van het totale productieproces. We zien dat de firma en Arjen Hessels succes hebben met de Rösler straalmachine, maar vragen ons ook af wat nou de grootst behaalde voordelen zijn met deze werpstraalmachine, buiten de technische aspecten. Als antwoord daarop zegt Arjen:

„De kwaliteit van onze producten staat voor ons zeer hoog, maar vooral op het gebied van snelheid is er een grote winst behaald. De klanten willen graag korte levertijden en daar kan ik nu beter aan voldoen. In de vrije straalruimte waren altijd meerdere werknemers aanwezig voor het stralen van de onderdelen. Op dit moment werken er minder medewerkers aan de rollenbaan straalinstallatie van Rösler, de producten hoeven de medewerkers enkel in te voeren en na de bewerking weer van de machine te halen. Het kost hem minder tijd (en het kost mij minder personeelskosten). De tijd en kosten die ik bespaar maken het mogelijk dat ik nu in minder ploegen werk, het proces is weer voor een stuk geautomatiseerd en mijn werknemers draaien minder overuren. Buiten personeelskosten, zijn ook de hoge kosten voor perslucht en slijtdelen verminderd met deze machine, dit maakt een enorm verschil in het kostenplaatje.“

Kortom, leverbetrouwbaarheid, kwaliteit en de allesomvattende service van Rösler stonden centraal in de keuze voor een leverancier bij dit project. Als producent en leverancier zijn wij trots om deze projecten te mogen leveren en daarmee zorgen weg te nemen bij onze klanten. In samenwerking met onze klanten, vinden wij altijd een betere weg.

Als totaalleverancier is de Rösler Group internationaal marktleider in de productie van glijslijp- en straalsystemen, lak- en coatingsystemen, alsmede procesmedia en technologie voor de oppervlaktebewerking (ontbramen, ontroesten, ontzanden, polijsten, slijpen, drogen, Isotropic SuperFinish (ISF), RapidFinish (RF), PureFinish (PF) etc.)  van metalen en andere materialen. Naast de vestiging in Nederland heeft de Rösler Groep ook vestigingen in Untermerzbach (DE), Bad-Staffelstein (DE), Groot-Brittannië, Frankrijk, Italië, België, Oostenrijk, Servië, Zwitserland, Spanje, Roemenië, Rusland, Brazilië, India, China en de USA.

Gerelateerde bedrijven

Bekijk alle leden