Stichting Promotie Techniektalent

Company Header Circles

Stichting Promotie Techniektalent

Waarom Vakkanjers?
Vakkanjers is een initiatief van de technische sectoren om de instroom van goed opgeleide vakmensen te stimuleren. Technische bedrijven hebben volop uitdagende banen voor zulke talenten. Vakmensen die niet alleen technisch onderlegd zijn, maar juist ook beschikken over andere competenties. In het vernieuwde Vakkanjers werken scholen en bedrijven samen aan het verbeteren van de technische vaardigheden én aan de persoonlijke ontwikkeling van de jonge deelnemers.

Inspringen op veranderende techniekwereld
De techniekwereld verandert razendsnel. Een veranderende markt vraagt om andere vaardigheden. Presenteren, bijvoorbeeld. Samenwerken. Initiatief nemen. Klantcontact. Zulke skills zijn steeds belangrijker geworden in het bedrijfsleven. Dat blijkt onder meer uit de toekomstverkenningen van de O&O-fondsen. Ook het ministerie van OCW heeft volop aandacht voor de ontwikkeling van deze 21st century skills.

Vakkanjers sluit daar in de nieuwe opzet op aan. Door een technische opdracht te verbinden aan de ontwikkeling van zulke skills, in de vorm van een bedrijfssimulatie, werken we aan de gewenste vaardigheden van de vakmensen van morgen. Zo geven we de jonge deelnemers een voorsprong op de arbeidsmarkt en hebben we een bron van verhalen om nog meer jongeren te enthousiasmeren voor techniek. Dat is de kracht van Vakkanjers.

Aantoonbare voorsprong
Ons doel is om jongeren te enthousiasmeren voor techniek door:

  • Te investeren in de ontwikkeling van jongeren met motivatie voor techniek;
  • Deelnemers aantoonbaar een voorsprong te geven in hun leerloopbaan naar de arbeidsmarkt door hen al vroeg in contact te brengen met werkgevers;
  • Hierover te communiceren naar leerlingen die nog voor de keuze staan: kies ik wel of niet voor techniek?

Het programma biedt jongeren een voorsprong op de arbeidsmarkt, een maatschappelijke relevante opdracht en geeft plezier en beleving als ze in teamverband aan de slag gaan voor een echte opdrachtgever. Dit is tastbaar bewijs dat techniek relevant is voor de maatschappij, een verstandige loopbaanstap is en leuk om te doen. Zo wordt techniek interessant voor een veel bredere groep.

https://youtu.be/Pqwz1cOoOgA