Nieuws
door Widenhorn B.V.

Peeters Landbouwmachines kiest voor de kantgereedschappen van Widenhorn voor nieuwe Haco tandem kantbank

13 december 2016

Wat in 1973 is gestart als leverancier van gebruikte tractoren en landbouwmachines is in ruim 40 jaar uitgegroeid tot een wereldwijd toonaangevende fabrikant van landbouwmachines. Per jaar worden ruim 1.000 grote en 4.000 kleinere machines geproduceerd op verschillende locaties in Etten-Leur en Achtmaal en geleverd in ruim 40 landen veelal via dealers. Het bedrijf is opgericht door de ouders van huidige eigenaar Dannie Peeters, die samen met zijn vrouw Monique het bedrijf, met ruim 125 man personeel, sinds 1996 runt. Dannie is eigenlijk in het bedrijf opgegroeid en maakte op jonge leeftijd al schaalmodellen van de giertanken die werden geproduceerd. Hij heeft veel ideeën kunnen verwezelijken in het bedrijf en deze tekent hij zelf nog steeds in 2D uit. Deze worden vervolgens door de ontwikkelaars in SolidWorks in 3D uitgetekend. Hierin wordt ook de werking van de machines getest, door middel van simulatie, alvorens deze in productie worden genomen.

Alles in eigen huis produceren in Nederland
Peeters Landbouwmachines heeft al vroeg besloten in Nederland te blijven produceren, zodat de kwaliteit gegarandeerd kan worden en snel ingespeeld kan worden op de veranderingen in de markt. De landbouwmachines worden volledig in eigen huis geproduceerd. Van ruw materiaal tot geassambleerd eindproduct kan in een week worden gemaakt. "We kunnen alleen maar concurrerend blijven produceren in Nederland, als we continue blijven investeren in de nieuwste productietechnologie", legt Dannie Peeters uit. "In 1998 kochten we de grootste 6KW lasersnijmachine van Europa waar we inmiddels 20 miljoen kilo staal op hebben gesneden. In 2011 hebben we een 16-assige Mazak 3D buizenlasersnijmachine aangeschaft, gevolgd door een HACO kantbank met Yaskawa robot voor het automatisch kanten van zware plaatwerkonderdelen." In totaal beschikt Peeters Landbouwmachines over 6 grote CNC snijmachines, meer dan 10 Haco kantbanken en tientallen lasrobots. De doelstelling is om zoveel mogelijk te robotiseren. De laatste nieuwe aanwinst is een moderne Haco ERM 43400 tandem kantbank, welke in 2016 is geïnstalleerd. 

Kantgereedschappen voor Haco Tandem Kantbank
De keuze valt al jaren op Haco voor kantbanken door de uitstekende prijs-kwaliteitverhouding. Daarom was de keuze voor de tandem kantbank van Haco ook snel gemaakt. Voor de kantbank met een werkbereik van 8,5 meter was ook behoefte aan nieuw gereedschap. De kantbank zou geleverd worden zonder gereedschappen, dus werd op de Nederlandse markt gezocht naar een betrouwbare leverancier voor de gereedschappen. "We waren al in ver gevorderd stadium met meerdere leveranciers, toen we op het spoor kwamen van Widenhorn en de Parma Stamp kantgereedschappen," verteld Dannie. "We hadden nog niet het goede gevoel en dat kregen we wel direct bij Widenhorn. Het is net als wij een familiebedrijf, goed bereikbaar en alle vragen werden snel beantwoord. Daarnaast was de prijs direct goed. We hoefden dus ook niet lang na te denken om voor de Parma Stamp gereedschappen te kiezen van Widenhorn."

Kwalitatief goede Kantgereedschappen voor optimale levensduur
De keuze werd gemaakt voor een complete set aan bovenmessen en ondermatrijzen. Het meest passende gereedschap voor Peeters Landbouwmachines is het zogenoemde Zwanenhals kantgereedschap. Met dit gereedschap kunnen alle producten gezet worden op de tandem kantbank. De kantgereedschappen hebben een optimale levensduur, doordat ze inductie zijn gehard en niet laser gehard. Tevens zijn de gereedschappen met zeer hoge nauwkeurigheid geproduceerd en gepolijst over de gehele lengte, zodat over de totale lengte van het werkbereik een afwijking is van maximaal 0,02mm. Op deze manier kunnen producten met lange zettingen zonder aftekening gezet worden. Zelfs als zowel het bovenmes als de ondermatrijs uit vele verschillende secties bestaat. Inmiddels zijn de eerste gereedschappen succesvol in gebruik genomen. Doordat de gereedschappen ook in DXF zijn aangeleverd, konden deze direct worden ingelezen in de besturing van de kantbank. De gereedschappen liggen nu nog op de pallets, maar inmiddels is een mooie kast ontworpen voor de kantgereedschappen, welke het mogelijk maakt snel te kunnen wisselen bij de machine.

Nieuwe productielocatie voor de toekomst
De levertijd van de landbouwmachines is door het grote succes enorm toegenomen. Om aan de toenemende vraag te kunnen blijven voldoen en de levertijd te verkorten is Dannie Peeters druk doende met de bouw van een compleet nieuwe productielocatie met de modernste technieken. Deze locatie zal weer in Etten-Leur komen. De CNC-machines worden uitgerust met de modernste robots, zodat op een zo efficiënte manier geproduceerd kan worden.

Nieuwe coatings met resultaten op de EuroBlech gelanceerd
Tijdens de EuroBlech heeft Parma Stamp twee unieke coatings gelanceerd. Normaal heeft het gereedschap al een hele goede inductie harding van 58-60 HRC. Dit is al een van de beste op de markt. Maar productiviteit en productkwaliteit wordt steeds belangrijker. Daarom blijft Parma Stamp continue innoveren met twee unieke nieuwe coatings als resultaat; de Rose-Line en de Dark-Line. Tijdens de EuroBlech werden de resultaten van de Dark-Line gepresenteerd. Niet alleen gaat het gereedschap vele malen langer mee, maar ook na 50.000 zettingen is er nog steeds een minimale aftekening zichtbaar op het product en behoeft het gereedschap ook amper schoongemaakt te worden. Dit scheelt enorm in tijd en is uitstekend voor kantbanken die worden bediend door Robotsystemen.

Gerelateerde bedrijven

Bekijk alle leden

Gerelateerd nieuws