Innovatie
door Widenhorn B.V.

Snel efficiënte offertes voor plaatbewerking met de offline én online PROfirst Calculatie & CADCAM oplossing

29 augustus 2016

De algehele economie zit in de lift en de metaalbewerking beleeft al zes kwartalen op rij een groei. Het tweede kwartaal van dit jaar was de groei zelfs fors te noemen. Dit is goed nieuws voor de branche als geheel, maar brengt ook nieuwe uitdagingen met zich mee. Dit is zeker het geval voor bedrijven actief in de toelevering. Niet alleen zal het werk toenemen en de bezettingsgraad verhoogd moeten worden, maar steeds belangrijker wordt het voortraject, het offertestadium. Bedrijven krijgen te maken met steeds meer offerte- en prijsaanvragen. Dat merken we bij Widenhorn zelf ook. In het eerste half jaar van 2016 moesten er 3 keer zoveel offertes gemaakt worden als in dezelfde periode van 2015. Daarnaast wordt prijs en levertijd steeds belangrijker, dus een accurate prijsstelling is van groot belang, zelfs in drukke tijden. Widenhorn biedt een zeer uitgebreid, maar gebruiksvriendelijk Calculatie- en Offertesysteem voor plaatbewerking waarvan op de Technische Industriële Vakbeurs Hardenberg naast offline ook een online versie wordt gelanceerd.

Snel alle type bestanden kunnen verwerken met informatie over alle bewerkingen
In de toelevering zijn formaten als DXF, DWG en steeds vaker ook 3D STEP gemeengoed geworden en voor veel bedrijven goed te verwerken. Maar zeker in de toelevering worden ook PDF, DSTV, EPS en zelfs kladjes nog veel gebruikt. Om dan snel een offerte te maken is een tijdrovende klus, maar niet met de PROfirst Calculatie oplossing geleverd in de Benelux door Widenhorn. Al deze bestanden kunnen razendsnel verwerkt en gebruikt worden om een correcte prijs te berekenen. Daarbij wordt ook direct gecontroleerd op open-contouren, dubbele lijnen, splines en polylijnen. Deze worden direct gecorrigeerd binnen de gestelde tolerantie.

Voorcalculatie op basis van de juiste machinegegevens en inzicht in haalbaarheid van levertijd
De prijs wordt berekend op basis van werkelijke bewerkingstijden voor snijmachines en werkelijk plaatverbruik door automatische nestingtechnologie, zonder dat dit door de gehele werkvoorbereiding hoeft te gaan. Dit is de grote kracht van het systeem. Alles is zo ingericht dat zelfs iemand zonder kennis van machines en bewerkingen eenvoudig en accurate offertes kan maken. Naast snijden kan PROfirst prijzen berekenen voor alle denkbare vervolgbewerking, zoals kanten, zetten, lassen, zagen, boren, tappen, ponsen, verzinken, poederen en monteren. Bepaalde bewerkingen kunnen ook direct uit de tekening worden gelezen, zonder dat de maker van de offerte hier iets aan hoeft te doen. Daarnaast is er direct inzicht in de haalbaarheid van de levertijd, omdat direct inzichtelijk is wat de totale tijd van alle bewerkingen is. Zo ontstaan er na opdracht geen verrassingen meer.

Van offerte naar NC-code voor snijmachines in slechts enkele klikken
Als de opdracht geplaatst is, waarvan veel voorwerk al in offertestadium is gedaan, dan is het natuurlijk niet wenselijk om alle werkvoorbereiding deels opnieuw te doen. Met de geïntegreerde PROfirst Calculatie & CADCAM oplossing is dit ook niet nodig. De werkvoorbereider kan exact zien in het systeem welke offertes, order zijn geworden en deze vervolgens automatisch nesten en snijden. Deze orders worden dan direct gecombineerd met de reeds lopende opdrachten, zodat materiaalgebruik en snijtijd optimaal wordt benut. En dit is slechts enkele muisklikken. Belangrijk daarbij is dat PROfirst een machine-onafhankelijk systeem is, maar wel alle machinespecifieke functies kan aansturen. Of het nu gaat om lasersnijden, watersnijden, plasmasnijden met markeerunits, autogeensnijden met meerdere snijkoppen of bevelbewerkingen, alles wordt optimaal aangestuurd.

Nacalculatie van reeds gesneden producten en orders
Veel toeleveringsbedrijven hebben een jarenlange relatie opgebouwd met hun klanten en dan is het vaak niet nodig om vooraf een prijs te berekenen. Maar dan is het wel belangrijk dat eenvoudig achteraf de correcte prijs wordt berekend en deze eventueel ook direct in een nette bevestiging naar een klant te kunnen sturen. Dit is in veel bedrijven een tijdrovende klus. Niet met de PROfirst oplossing, want de integratie werkt beide kanten op. Dus van zowel Calculatie naar CADCAM als van CADCAM naar calculatie. Dus alles is voor een klant gesneden en deze order, zelfs als deze over verschillende en gecombineerde platen is genest kan automatisch ingelezen worden in het calculatie gedeelte en omdat alle informatie al bekend is wordt de prijs direct weergegeven en kan met slechts één druk op de knop de bevestiging gemaild naar de klant. Dit door de koppeling met bijvoorbeeld Outlook.

Webcalculatie haalbaar voor werkelijk ieder snijbedrijf
Steeds meer toeleveringsbedrijven willen hun klanten de mogelijkheid geven via een internet portal offertes aan te vragen en prijzen te berekenen. Hier zijn steeds meer mogelijkheden voor, maar deze zijn vaak vrij complex of niet geheel passend voor ieder bedrijf, en dan in het bijzonder de kleinere bedrijven. Widenhorn heeft in samenwerking met PROfirst een Webportaal gemaakt, welke voor ieder snijbedrijf inzetbaar is. Geen complexe implementaties, maar een eenvoudige en gebruiksvriendelijke oplossing welke in iedere website kan draaien. De prijsberekeningen en calculaties worden op exact dezelfde manier gedaan als de offline variant en juist daarom is het zo krachtig. Er is meer dan een jaar aan gewerkt en tijdens de Technische Industriële Vakbeurs in Hardenberg zal de eerst volledig werkende versie draaien op de stand van Widenhorn. Deze wordt komende maanden verder uitgebreid met functionaliteit, maar de basis is inzetbaar. Doordat het niet onnodig complex is gemaakt, is het zowel computer- als prijstechnisch voor ieder bedrijf met een snijmachine die voor derden snijdt interessant.

Automatische koppeling naar ERP en Accounting
Belangrijke laatste stap die steeds meer opkomt, is de koppeling van het Calculatie, maar ook CADCAM systeem, naar ERP systemen of Boekhoudpakketten. Dit is een absolute must om efficiënt en foutloos te kunnen werken. Als een offerte of order is gemaakt, dan zijn ook alle vervolgbewerkingen inzichtelijk qua bewerkingstijd en kosten. Als binnen een bedrijf gebruik wordt gemaakt van een ERP systeem is het niet wenselijk om alles handmatig in het ERP systeem over te nemen. Dat is ook niet nodig met een koppeling. Deze maatwerkkoppeling met ERP zijn in vele varianten beschikbaar en worden door Widenhorn in eigen huis ontwikkeld en onderhouden. Dus een wijziging is direct door te voeren. Alles wordt direct overgenomen vanuit PROfirst in het ERP systeem. Daarnaast is dit ook mogelijk met een Boekhoudpakket, zodat facturatie automatisch gedaan kan worden zonder dat alles handmatig hoeft te worden ingetypt.

Gerelateerde bedrijven

Bekijk alle leden

Gerelateerd nieuws