TechniShow
door Widenhorn B.V.

Stand over 100 jaar Widenhorn & 67 jaar TechniShow

10 maart 2018

Kunt u ons helpen?
In september 2019 zal worden stil gestaan bij een eeuw Widenhorn, de Rotterdamse technische groothandel in machines en gereedschappen. Bij die gelegenheid zal een boek gepresenteerd worden over de bedrijfsgeschiedenis. Dit boek wordt geschreven door Bert Euser. Tijdens de TechniShow is een speciale historie stand te vinden in hal 7 stand F028. Hier zijn historische foto’s en items te vinden over zowel de geschiedenis van Widenhorn als de Technishow, waar het familiebedrijf al sinds 1951 aan deelneemt.

Widenhorn is op zoek naar historische verhalen, documenten, oude gereedschappen, catalogi, advertenties, foto’s, namen van medewerkers, etc., kortom spullen en informatie uit het verleden. We ontvangen u graag op deze stand om uw herinneringen te horen.

Ontstaan van Widenhorn
Op 19 september start A. Widenhorn aan de Leuvehaven te Rotterdam zijn handel in gereedschappen. Eerst wordt één pand met woonhuis van Vles gehuurd, later komt daar nog een tweede pand bij. In de crisisjaren is Albert Widenhorn gedwongen een compagnon als financier in de zaak op te nemen, die later weer wordt uitgekocht. Vóór de Tweede Wereldoorlog waren er naast de heer Widenhorn al enige personeelsleden, een boekhouder, een administratieve kracht en een loopjongen.

Rokende Puinhopen
In 1940 ontstond er een vacature voor boekhouder bij Widenhorn. Op 10 mei 1940, de datum waarop Nederland in de Tweede Wereldoorlog betrokken raakte, zou Cornelis Euser als boekhouder beginnen. Zodra de oorlogshandelingen het maar even toelieten ging Euser naar de Leuvehaven – van geen van de andere personeelsleden heeft men ooit nog iets gehoord – en vond daar de heer Widenhorn op de rokende puinhopen van zijn door Duitse bommen vernietigde zaak op zoek naar verkoopbare en bruikbare spullen.

Daadkracht
Cornelis Euser biedt onmiddellijk aan de heer Widenhorn te helpen. Deze zegt ‘ik heb geen werk en ik heb geen zaak’. Toch dringt Euser aan ‘ik wil u helpen, een maansalaris van f 10 is genoeg’. Euser heeft zijn kans gegrepen, voor minder dan het oorspronkelijk afgesproken salaris gaat hij aan de slag. Als negentienjarige heeft hij alles georganiseerd: vindt een nieuwe bedrijfsruimte aan de Westzeedijk in Rotterdam, zodat het bedrijf opnieuw kan verder gaan en vindt bovendien een appartement voor de familie Widenhorn aan de Katendrechtse Lagedijk in Rotterdam-Charlois. Widenhorn die zeer onder de indruk was van de daadkracht van de jonge Euser, heeft hem toch het oorspronkelijk afgesproken salaris betaald. Door zijn optreden in deze moeilijke momenten heeft Cornelis Euser in hoge mate de bestemming voor zichzelf en zijn familie bepaald.

Geen vreemd kapitaal
Albert Widenhorn en Cornelis Euser werken samen tot januari 1944, wanneer de eerste op 68-jarige leeftijd plotseling komt te overlijden. Widenhorn zou Euser zeer hebben geapprecieerd. Dit is ook de reden geweest, dat zijn weduwe de zaak niet heeft verkocht, maar nieuwe afspraken met Euser heeft gemaakt. De wensen van de familie Widenhorn waren, dat de naam Widenhorn behouden zou blijven, de zaak wordt voortgezet en dat geen vreemd kapitaal zal worden aangetrokken. Op deze voet is hij, na het overlijden van de weduwe Widenhorn, in april 1955, als directeur/medeaandeelhouder doorgegaan samen met de enige nicht van de familie Yvonne Hutsebaut. Tot op de dag van vandaag is de naam behouden gebleven.

Widenhorn op de TechniShow 2018 voor een goed advies
Tijdens de TechniShow 2018 adviseren de mensen van Widenhorn u graag over alle specifieke mogelijkheden en wat deze voor uw machines en mensen kan betekenen. Naast de historiestand kunt u op stand 7.D002 alle innovatieve releases zien van PROfirst V10.5, JETCAM V20, AutoPOL G2, LogiTRACE V16, LogiBARRE & LogiTOLE V8. Daarnaast is er een ruime selectie van gereedschappen en onderdelen.

Gerelateerde bedrijven

Bekijk alle leden

Gerelateerd nieuws