3D Metaalprinten

Een product opbouwen uit het niets. Zo zou je 3D-printen kunnen beschrijven. Dat kan op twee manieren. De eerste manier is het Selective Laser Melting. Hierbij wordt een dun laagje metaalpoeder op het bouwplatform gelegd. Een laser smelt hierin de doorsnede van het beoogde product. Dit proces wordt herhaald tot het product volledig is opgebouwd.

De tweede manier is Fused Deposition Modeling. Hierbij smelt de 3D-printer -  of zelfs een 3D-printpen - een metaaldraad laag voor laag op elkaar tot de uiteindelijke vorm van een product is bereikt. De ontwerpvrijheid van de 3D-printtechnieken is volledig nieuw én er kan geassembleerd geproduceerd worden. Van enkele stuks tot grote series.

Afhankelijk van de gekozen techniek kan de grootte van het product enorm zijn. De kwaliteit wordt mede bepaald door het gekozen materiaal, in poeder of draadvorm. Er is een grote reeks aan materiaalsamenstellingen beschikbaar met specifieke materiaalkarakteristieken. De technieken en metalen voor 3D-printen - of additive manufacturing -  zijn voortdurend in ontwikkeling.