Mechanische bevestigingen

Schroeven, moeren, bouten, inserts: er zijn vele soorten mechanische verbindingen. Het belangrijkste voordeel van mechanische bevestigingen ten opzichte van andere soorten verbindingen is dat het demontabel is. Andere voordelen zijn dat je materialen met een mechanische bevestiging onder een bepaalde spanning kan zetten, en dat het gaat om een zichtbare verbinding.
Inserts, ook wel inzetschroefdraden genoemd, worden in het chassis bijvoorbeeld gebruikt bij de deurgrepen. Ze worden toegepast zodat het chassis zelf niet beschadigt wordt wanneer de deurgreep vastgeschroefd wordt. Zelfs niet wanneer de schroef vaker in en uitgedraaid wordt. Dit komt omdat de insert een hogere sterkteklasse heeft dan het chassis.

Het is tegenwoordig mogelijk om een insert ook weer uit het chassis of een ander werkstuk te monteren. In het verleden was dit bijna onmogelijk. Daarvoor moest hij uitgeboord worden. Inserts die ook weer uit het werkstuk kunnen worden gedraaid zijn de zogenaamde 'Tangless inserts'. Deze tangless inserts hebben geen meeneemlip, maar een inkeping.